Доступність посилання

ТОП новини

Україна переконувала НАТО, що у квітні їй необхідно приєднатися до Плану дій щодо членства в Альянсі


Наталія Вікуліна Брюссель, 7 грудня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Україна закликає Північноатлантичний альянс підтримати її наміри приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО на саміті альянсу у Бухаресті, що має відбутися у квітні. Про це йшлося на сьогоднішньому засіданні Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ.

Україна - НАТО: через тернії до членства
(RadioSvoboda.Ua)
Керівник української делегації, тимчасовий виконувач обов''язків міністра закордонних справ Володимир Хандогій наголосив, що Київ прагне приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО вже в найближчому майбутньому.

Володимир Хандогій: «Україна надіслала потужний сигнал – наступного року в Бухаресті ми будемо здатними і будемо мати бажання обговорити наші майбутні кроки: йдеться про План дій щодо членства в НАТО. Я повторив, звичайно, що стратегічна мета української євроатлантичної інтеграційної політики має кінцеву мету – це членство в НАТО».

У самому Північноатлантичному альянсі дуже обережно ставляться до питань розширення.

Україну хвалять, але обіцянок не дають

Цього разу Україну похвалили за демократичні вибори і створення коаліції. Однак, тепер від Києва чекають нового уряду. А обіцянок же, коли Київ вступить до НАТО і чи вступить взагалі, у штаб-квартирі альянсу не дають.

Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер заявив: «Ми будемо продовжувати дискусію щодо прагнень України без зайвих затримок, без зайвого натиску. Як ми завжди казали, і країни НАТО разом з Україною про це знають, цей процес ґрунтується на досягненнях і таким і залишатиметься».

Україну також похвалили за участь в операції «Активні зусилля» в Середземному морі, в операціях КФОР, ІСАФ, у навчальній місії НАТО в Іраку.

Україна залишається єдиним партнером альянсу, який бере участь в усіх його операціях.
XS
SM
MD
LG